Tips för att rengöra och underhålla en timmerstuga

Behöver du hjälp med att rengöra en timmerstuga? Timmerstugor är mycket tilltalande för ögat och de blir mycket bra gömställen vid varje given tidpunkt. Det finns faktiskt människor som hellre skulle ha timmerstugor jämfört med andra hem alternativ. När du köper din timmerstuga från din valda tillverkare, är det dock viktigt att se till att du vet exakt hur man rengör och underhåller den så att den ser lika bra ut allteftersom åren går. En bra tillverkare kommer att vara i stånd att vägleda dig med rengöring beroende på det trä som används för att göra din stuga och andra faktorer. Men det finns allmänna rengörings- och underhållstips som du kan använda för att hålla din stuga som ny hela tiden. Kontakta alltid bra städfirmor i Umeå för mer information om priser m.m.

8 smarta tips på underhåll och rengöra timmerstuga

Tips 1 – Rengör smutsiga stockar med vatten, blekmedel och en liten mängd av tvättmedlet. Men tänk på att blekmedel kan förstöra cellulosan i trä om den lämnas på för länge, se till att rengöringen görs mycket snabbt. Du måste också skölja efter och skölj igen bara för att vara säker.

Tips 2 – När du köper trälösning för att rengöra stockarna, kontrollera kalciumhypoklorit, natriumhypoklorit och natriumpercabonate som är blekmedel och kan lämna ditt trä med ett blekt och urtvättat utseende. De flesta lösningar på marknaden har dock buffertar och tensider som stöder snabb vätning, är lätta att skölja bort och minskar träskador. Välj endast högkvalitativa produkter för att hålla ditt trä skyddat.

Blekmedel på timmerstockar

Tips 3 – För att minimera ränder som kan vara svåra att få bort vid sprutning av blekmedel på stockar, se till att spraya dina väggar med början från botten och uppåt.

Tips 4 – Välj trärenare med oxalsyra för missfärgat trä utan mjöldagg. Den milda syran återställer massor av den ursprungliga färgen och fungerar otroligt bra på cederträ och Redwood stockar. Dessa är benägna att mörkna som ett resultat av utvinningsblödning. En sådan renare kommer att ta bort metall och spikfläckar, vattenfläckar och gråvittrade fläckar också.

Tips 5 – för att hålla UV-skador i schack på din timmerstuga så välj glas som kommer med beläggning för att blockera strålarna för dörrar och fönster. Detta är ett enkelt sätt att förhindra missfärgning av innerträ. Det är också bra att använda UV-Boost från första fläcken på timmergolv och väggar.

Vattenbaserad akryl för trästockar

Tips 6 – Se till att dina stockar är skyddade. Vattenbaserad akryl utgör ett mycket bra val eftersom det gör att trä andas. Och samtidigt erbjuder också en tuff film som är lätt att rengöra från damm och blir inte gult.

Tips 7 – Använd klar polyuretanbeläggning för områden som är mottagliga för vattenskador. Det inkluderar badrum, och beläggningen kommer att förhindra timmerstockarnas missfärgningar och vattenskador.

Tips 8 – täta alla områden som tillåter vatten och luft. Särskilt i hörn, skårar och runt fönster och dörrar samt toppen av dina väggar. Fogtätning bör göras utifrån och det utgör ett mycket bra tätningsmedel särskilt eftersom det är mindre synlig. För bästa resultat, använd boratbaserad vätska på områdena innan tätning så att du eliminera eventuella chanser att trä förfaller eller ruttnar.