Tips för att rengöra gardiner hemma själv

Råd till dig som vill rengöra gardiner. Trots det faktum att många av oss är noggranna med att försöka bevara vårt hem vackert. Finns det några aspekter av vår inredning som vi kanske inte tänker på rengöra regelbundet.

Du bör rengöra gardiner 1-2 ggr om året

Gardiner är några av dessa föremål, som ofta kanske är smutsigare än de borde vara och kanske inte heller behandlas på rätt sätt. Det rekommenderas därför att ta lite tid att rengöra dem minst en eller två gånger om året.

För många är det ofta lättare att ta ditt gardintyg till ett företag. Speciellt om du har ett större antal gardiner att rengöra samtidigt. Det är dock i de flesta fall fullt möjligt att tvätta gardinerna själv. Så här är några tips på hur du kan göra det om du föredrar att spara lite pengar och därtill har lite tid på dina händer. Kom ihåg att du kan anlita en bra städfirma i Umeå för städhjälp till bra pris.

Metoder för rengöring av gardiner

Den första metoden för att rengöra dina gardiner är att placera dem i tvättmaskinen med ett mycket milt rengöringsmedel som är tillräckligt för att lyfta bort den inrotade smutsen utan att orsaka missfärgning eller förändring i tygets struktur.

Detta är ett särskilt bra alternativ om dina gardiner är gjorda av känsligt material. Eller om dina gardiner är relativt små och du har tillräckligt med utrymme för att placera dem i tvättmaskinen. Se till att du alltid ställer in temperaturen relativt lågt och endast använder ett försiktigt rengöringsprogram. Om du gör detta kan du undvika skador på dina gardiner.

Maskintvätta gardiner

Om du är osäker på om dina gardintyger är lämpliga för maskintvätt, ta dig tid att kontakta din återförsäljare av gardintyg. Dessa återförsäljare kommer att kunna ge dig expertråd om hur känsliga dina tyger är och hur de kommer att hålla i en tvättmaskin.

För de tyger som är för känsliga för att tvättas i en tvättmaskin kan du således behöva rengöra dem för hand. Detta är också ett utmärkt sätt att ta hand om alla särskilt hårda fläckar som kan ha inträffat i hemmet på gardintyget.

Handtvätta gardin – Bra för tunnare material

Även om handtvätt kommer att kräva mycket mer ansträngning än att bara lägga dina saker i en tvättmaskin och trycka på en knapp. Detta kommer också att ge dig mer kontroll över vattentemperaturen och hur grovt eller försiktigt du behandlar tyget. Det är därför det är den föredragna metoden av tvätt och rengöring för mer känsliga tyger.

Detta är dock en teknik som fungerar bättre med tunnare gardiner eftersom tunga gardiner kan vara extremt svåra att torka. Detta gäller alla hushållsrengöringsmetoder av tjockt gardintyg. Så du måste vara förberedd på att ge tillräckligt med tid för att dessa saker ska torka tillräckligt.

Att placera dessa föremål ute på en solig dag är det bästa sättet att torka tjocka gardiner snabbt och enkelt. Så försök planera din årliga gardintvätt för när vädret är bra. Att torktumla rekommenderas inte eftersom chansen är att dina gardiner kan skadas av värmen och torktumlarens hårda cykel.

Gardinrengöring med ånga

En annan metod som du också kan göra hemma är att hyra en speciell ångrengörare som du kan använda för att behandla tyger. Utan att de behöver bli våta och sedan torka ut dem. Det är dock mycket viktigt att kontakta din återförsäljare av gardintyg. Eftersom internationella textiltillverkare ofta tillverkar sina produkter av känsliga material.

På grund av detta faktum bör endast några få typer av gardintyg rengöras med ånga eftersom de annars kan skadas. Det rekommenderas därför starkt att söka tillverkarens råd innan du använder denna mycket effektiva men potentiellt skadliga metod.